Persoonlijke aanpak met oog voor u
Regionale makelaar met 20 jaar ervaring
Geregistreerd VBO-makelaar
Neem contact op
istockphoto 1283726170 612x612

Nee, bij een inschrijving kan de makelaar het bod niet zien

25 januari 2023

De woningmarkt verandert in snel tempo door inflatie, onzekerheid op de hypotheekmarkt en stijgende energieprijzen. In de praktijk zien we dan ook dat de makelaar steeds vaker gedurende een verkoopproces de biedmethode wijzigt. In deze blogpost leggen we nog eens het verschil uit tussen verkoop op inschrijving, veilen en regulier bieden. De inschrijving wordt als biedmethode nog altijd veel gebruikt. Tijdens de gesloten inschrijving krijgen alle geïnteresseerde de mogelijkheid om eenmaal ‘blind’ een eindvoorstel uit te brengen voor een voorafbepaalde deadline.

Vroeger werd deze verkoopmethode vaak georganiseerd door een notaris met gesloten envelop of fax die na de deadline werden geopend, tegenwoordig zetten makelaars deze vorm ook vaak in als er veel interesse is in een woning. Net zoals bij de notaris, mag een makelaar in de tussentijd geen uitspraken doen over de hoogte van de biedingen om zo ongewenste prijsafspraken te voorkomen. Na de deadline treedt de makelaar in overleg met de verkoper en wordt de woning eventueel gegund aan de kandidaat met het beste bod en voorwaarden.

Een open veiling is eigenlijk het exact tegenovergestelde. Alle kandidaten krijgen real-time inzicht in de overige biedingen en kunnen daarop tot een voorafbepaalde deadline hun bod blijven aanpassen. Alhoewel deze methode zeer conjunctuurgevoelig is, wordt het ook in de huidige markt nog altijd ingezet. Aan het einde van de deadline behoudt ook hier de verkoper nog het recht van gunning.

Ten slotte zien we dat het Regulier Bieden een comeback maakt. Bij deze vorm krijgt de kandidaat de mogelijkheid om een openings- of eindvoorstel uit te brengen bij de makelaar. De biedingen komen vervolgens zonder een deadline binnen bij de makelaar en verkoper. Het staat de verkoper en makelaar uiteindelijk vrij om met bepaalde kandidaten één voor één in onderhandeling te treden of de woning direct te gunnen. Het staat in alle gevallen de verkoper vrij om het lopende (voortijdig) af te breken en te wijzigen van verkoopmethode, hier dienen alle kandidaten van op de hoogte gesteld te worden.

Knipsel6526

Scroll naar boven