Persoonlijke aanpak met oog voor u
Regionale makelaar met 20 jaar ervaring
Geregistreerd VBO-makelaar
Neem contact op

3% van huizenaanbod bereikbaar voor alleenstaande Jan Modaal

25 augustus 2021

Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is deze kans uitermate klein, hoewel zij iets meer kunnen lenen dan vorig jaar. Zo’n 3% van het complete huizenaanbod is nu bereikbaar voor deze groep. 

In Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn de vooruitzichten het slechtst. In Groningen en Friesland hebben single huizenkopers betere kansen om een woning te vinden, maar ook hier is het aanbod schaars. In de Randstad en in de grote steden krijgen eenverdieners met een modaal inkomen nauwelijks een voet tussen de deur. 

Tweeverdieners lopen tegen de grenzen aan
Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen óók zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Tweeverdieners maken in de noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de provincies Limburg en Zeeland het meeste kans op een woning. Hier is meer dan de helft van het totale woningaanbod beschikbaar. In de Randstad komen modale gezinnen slechts in aanmerking voor één derde of minder van het totale woningaanbod.

Modale inkomen
Het modale inkomen in 2021 is vastgesteld op €36.500 (exclusief vakantiegeld). Met dit salaris kun je als alleenstaande op dit moment, bij een marktrente van 1,02%, een hypotheek krijgen van ongeveer €188.000. Dit is een bescheiden vooruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen alleenstaanden met een modaal inkomen €169.000 konden lenen. 

Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker uitgegaan van €62.000(€36.500 + €25.500 euro exclusief vakantiegeld). Hiermee is het mogelijk een hypotheek van zo’n €344.000 af te sluiten.

Scroll naar boven