Persoonlijke aanpak met oog voor u
Regionale makelaar met 20 jaar ervaring
Geregistreerd VBO-makelaar
Neem contact op
pexels rodnae productions 8292816

De bezichtiging, waar moet ik als koper op letten?

18 juli 2022

Heb je online jouw potentiële droomwoning gevonden? En past het ook nog eens in je budget? Dan wil je deze woning natuurlijk in het echt bezichtigen. Of het nou een open huis is of een bezichtiging met alleen de verkoopmakelaar, bij beide zijn veel zaken waar je op moet letten.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Weet dus waar je woning aan moet voldoen en schrijf dit op, zodat je een checklist hebt tijdens de bezichtiging. Wil je bijvoorbeeld een keuken en badkamer waar je niks aan hoeft te doen, let er dan op of deze nog in goede staat zijn. Heb je vooraf al vragen, noteer deze zodat je ze tijdens de bezichtiging kunt stellen aan de verkoopmakelaar. Neem ook een tablet of notitieboekje mee, zodat je indrukken direct kunt noteren.

De locatie en buurt

Als de woning eenmaal van jou is, kun je (mits het geen monumentaal pand betreft) van binnen veel verbouwen en veranderen. Waar het huis zich bevindt, verander je echter niet. Denk daarom ook aan je (dagelijkse woon-werk) reistijd en de afstand tot voorzieningen zoals supermarkten, scholen en openbaar vervoer. Loop ook eens een rondje door de buurt om de sfeer van de omgeving te proeven.

Wat is je gevoel bij het huis?

Beeld je eens in dat je in dit huis woont en denk je eens in of dit een plek is waar je je thuis kunt voelen. Laat je daarbij niet afleiden door de meubels die er nu staan of zaken die je al wilt vervangen. 

pexels andrea piacquadio 3760529

Bouwkundig

Zie je scheuren of vochtplekken, vraag de makelaar dan naar de oorzaak van mogelijke gebreken. De staat van de fundering is met het blote oog niet altijd te zien. Als je echt interesse hebt in het kopen van de woning, is het daarom in de meeste gevallen aan te raden een bouwkundige keuring te laten doen. Deze kun je bij het plaatsen van je bod ook opnemen als ontbindende voorwaarde.

Samen zie je meer dan alleen

Er is dus veel om op te letten tijdens de bezichtiging. Wil je door je roze bril niets over het hoofd zien, dan is het goed om iemand mee te vragen naar de bezichtiging. Of schakel een expert in: een aankoopmakelaar weet precies waar hij of zij op moet letten en kan jou daarom het beste adviseren. En mocht je na de (tweede) bezichtiging nog steeds gek zijn op de woning, dan kan je aankoopmakelaar ook de onderhandeling voor je aangaan. 

Ben jij op zoek naar een woning en wil je hier graag hulp bij van ons? Klik dan op de onderstaande knop en dan helpen wij jou met vinden van je droomwoning.

Scroll naar boven