Het moment is daar: je hebt besloten om een huis te (ver)kopen. Bij zo’n belangrijk proces wil je natuurlijk een professional inschakelen. Maar hoe kies je een makelaar die bij jou past? In deze blog lees je tips over het kiezen van een makelaar. Zo wordt het (ver)kopen van een woning een eitje.
1. Vooronderzoek naar de beste makelaar
Bedenk allereerst goed wat je van een makelaar verwacht. Een ‘traditionele’ makelaar ontzorgt je van A tot Z. Hij of zij regelt bijvoorbeeld de advertentieteksten, foto’s van de woning, plaatsing op woningsites, onderhandelen met kijkers of met de verkopende partij en stelt het koopovereenkomst op. Bij deze soort makelaar zijn goede communicatie vaardigheden belangrijk: luistert hij of zij goed naar jou?
Je kunt ook kiezen voor de zogeheten ‘internetmakelaar’. Bij deze makelaar regel je meer zelf: de bezichtiging, foto’s en beschrijving van de woning. Meestal onderhandelt de makelaar met potentiële (ver)kopers en stelt de koopovereenkomst op. Deze makelaar levert dus losse diensten. Je wordt minder ontzorgt, maar je kunt hiermee wel geld besparen.
Als jij weet wat voor soort makelaar je zoekt, is het tijd om Google in te duiken en op zoek te gaan naar makelaars bij jou in de buurt. Lees reviews, bekijk de website en sociale media van de makelaar. Ook kun je kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging, zoals VBO. Dit kan een veiliger gevoel geven: het zijn gecertificeerde makelaars en je kunt bij een geschil terugvallen op een geschillencommissie.
2. Vraag advies aan familie en vrienden in de buurt
Jouw shortlist met makelaars zal nog best wat opties hebben. Maak daarom een rondje bij familie, vrienden en collega’s die in de buurt wonen. Welke makelaar raden zij aan? Check wel goed of deze persoon dezelfde wensen had als jij.
3. Plan een vrijblijvend gesprek met makelaars in
Als het goed is, heb je inmiddels nog een kort lijstje met makelaars over. Daarom is het tijd om vrijblijvende afspraken te maken en de makelaars de kans te geven om zichzelf te presenteren. Bereid het gesprek goed voor met vragen zoals:
- Welke kosten kun je verwachten?
- Zijn er nog bijkomende kosten?
- Welke diensten levert de makelaar?
- Is het mogelijk om deeldiensten af te nemen en zo ja welke?
- Welke vraagprijs stelt de makelaar voor jouw woning en waarom?
4. Ga op je gevoel af
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip: volg je gevoel bij het kiezen van een makelaar. Je hebt je vooronderzoek gedaan, advies van vrienden en familie ingewonnen en vrijblijvende gesprekken gevoerd. Een klik hebben met jouw makelaar is ontzettend belangrijk. Laat je hierbij dus niet alleen leiden door het prijskaartje. Want als de voordeligste makelaar bijvoorbeeld heel lastig bereikbaar was om een gesprek mee in te plannen of onnauwkeurig overkomt, is dit dan wel de makelaar waarmee je in zee wil gaan?
Ben je op dit moment aan het oriënteren en benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek over kopen óf verkopen. Bel 0164 261 585 of stuur een e-mail naar info@hbmakelaardij.nl.