Persoonlijke aanpak met oog voor u
Regionale makelaar met 20 jaar ervaring
Geregistreerd VBO-makelaar
Neem contact op
istockphoto 1141156865 612x612

‘HUIZEN IN TWEE JAAR TIJD NAAR VERWACHTING 28% DUURDER’

5 oktober 2021

De huizenprijzen stegen deze zomer in Nederland nog sneller dan in het voorjaar. Koopwoningen waren in juli gemiddeld 16,3% duurder dan een jaar eerder. Naar verwachting liggen de huizenprijzen dit jaar 14,4% hoger dan in 2020, volgend jaar stijgen de huizenprijzen naar verwachting met 11,5%. Deze prognose geeft Rabobank in hun kwartaalbericht over de woningmarkt.

Rabobank over de huizenprijzen: “In onze juniraming gingen we er nog van uit dat de huizenprijzen dit jaar met net geen 11% zouden stijgen, gevolgd door een verdere toename van 4,6% in 2022. Maar sindsdien zijn de huizenprijsstijgingen verder versneld. Bovendien herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis, en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid afgelopen maanden verder verbeterd. Ook voorzien we dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrentes, langer laag zullen blijven dan waar we in juni van uitgingen.”

Meer dan €90.000
Daarom heeft de bank de prijsvoorspelling stevig naar boven bijgesteld. “We gaan ervan uit dat huizenprijzen dit jaar gemiddeld 14,4% hoger zullen liggen dan in 2020. Dat is bijna dubbel zo hard als in 2020, toen de prijzen gemiddeld 7,8% toenamen. Ook volgend jaar blijft de prijsgroei vermoedelijk hoog. De huizenprijzen stijgen dan naar verwachting nog eens 11,5%. Bij elkaar betekent het dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar tijd 28%, oftewel meer dan €90.000, duurder wordt.”

Dit jaar in sommige regio’s prijsstijging tot 20%
In alle regio’s verwacht Rabobank de komende jaren een flinke stijging van de huizenprijzen, maar regionaal zijn er flinke uitschieters. Flevoland spant nu al de kroon, en zal dat de rest van dit jaar en volgend jaar naar verwachting blijven doen. “We gaan uit van een stijging van 20% dit jaar, waar volgend jaar nog eens 15% bovenop komt,” aldus de bank. 

De hoogste groei van de prijzen in regio’s waar het prijsniveau nog wat lager ligt, hangt nauw samen met het hoge prijsniveau in de meest gewilde regio’s. Daar zijn de huizenprijzen eerder al sterker gestegen. De bereikbaarheid van koopwoningen staat daardoor onder druk in die regio’s, zodat huishoudens op zoek gaan naar alternatieven. “We verwachten dat deze trend doorzet. Ook volgend jaar is Amsterdam daarom naar verwachting hekkensluiter en Flevoland opnieuw koploper als het om prijsgroei gaat. We verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar in alle regio’s verder stijgen.”

Verdere highlights op een rij

  • In de maanden januari tot en met juli wisselden ruim 7% meer huizen van eigenaar dan in dezelfde periode vorig jaar.
  • Sinds Nederlanders jonger dan 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen voor huizen tot €400.000, nemen zij een iets groter deel van de woningaankopen voor hun rekening, maar de stijging is bescheiden.
  • Het aantal afgegeven bouwvergunningen laat sinds medio 2019 wel een stijgende trend zien, maar ligt nog steeds niet veel hoger dan de aantallen uit 2017 en 2018. Bovendien volgt het aantal opgeleverde woningen de vergunningen met een vertraging, zodat het vermoedelijk ook nog enkele jaren zal duren voordat een opleving van de vergunningen leidt tot meer woningen.
  • Voor heel 2021 verwacht Rabobank in totaal zo’n 231.000 transacties, iets minder dan vorig jaar. Voor 2022 gaat de bank uit van een daling van de verkopen naar 211.000 huizen.

Wil je een huis verkopen of juist een huis kopen? Neem contact op met onze makelaar voor een vrijblijvende kennismaking.

Scroll naar boven