Persoonlijke aanpak met oog voor u
Regionale makelaar met 20 jaar ervaring
Geregistreerd VBO-makelaar
Neem contact op
Hopmans 1

Waar let je als koper op tijdens de laatste bezichtiging voor de sleuteloverdracht?

29 juli 2022

Tijdens de eindinspectie ga je voor de laatste keer voordat het officieel jouw woning is, de woning bezichtigen. Omdat je hierna gaat tekenen voor de overdracht, is het belangrijk dat je op de juiste dingen let. Tussen de aankoop en de levering zit vaak namelijk een periode van minimaal 2 à 3 maanden. In die tijd kan er veel gebeurd zijn met het huis.

De overgenomen (roerende) zaken

Neem je dingen over van de verkoper, bijvoorbeeld de vloer, meubels of gordijnen? Dan is dat waarschijnlijk bij het tekenen van de koopakte afgesproken middels de lijst van (roerende) zaken. Controleer tijdens deze laatste bezichtiging of alle spullen – in goede staat – aanwezig zijn. 

Nieuwe schade?

Tijdens een verhuizing kan het nog weleens voorkomen dat (grote) meubels schade veroorzaken in de vloer, de trap of de muur. Het huis staat (zo goed als) leeg, dus mocht iets zijn beschadigd zijn, dan is de kans groter dat je het tegenkomt.

De meterstanden

Bij het aanvragen van gas/water/licht wordt gevraagd naar de meterstanden op het moment van de overdracht. Zowel koper als verkoper moeten hierbij dezelfde standen hebben genoteerd.

De werking van elektrische apparaten

De inspectie kan het beste worden gedaan als de woning nog is aangesloten op gas/water/licht. Controleer elektrische apparatuur, zoals de koelkast en mechanische ventilatie. 

Water!

Zorg dat je alles controleert rondom water: zijn er geen vochtplekken als gevolg van lekkage? Werken de kranen (voornamelijk het warme water)? Zet ook eens de thermostaat hoog om te voelen of de verwarming werkt. 

Het kopen van een woning is voor de meeste mensen een van de grootste aankopen in hun leven. Ondanks dat de eindinspectie slechts een formaliteit lijkt, is alertheid zeker aan te raden voordat je de papieren tekent. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Voldoet het huis toch niet aan de gemaakte afspraken, dan moeten de verkoper en koper hier afspraken over maken. De betrokken makelaars hebben hier een adviserende rol in.

Scroll naar boven